Gateway Museum – Museum and Public Park

02 - Aerial Perspective - Hanyangdoseong On-site Museum - Lockhart Krause Architects.jpg

PROJECT INFORMATION

Project: Hanyangdoseong Onsite Museum

Project Type: Competition

Client: Seoul Metropolitan Government

Location: Namsan Mountain, Seoul, South Korea.

Value: $10,000,000

Size: Museum; 2000 m2. Park; 10000 m2.

ARCHITECTURAL DESIGN STATEMENT

‘Gateway Museum’ connects old and new, inspired by the historical arched form of the Namdaemun Sungnyemun gate, the museum serves as point of transition, a gateway to historical knowledge. With the N Seoul tower as backdrop, the pavilion connects with the future. Interactive displays, where all information is projected on the ceiling, creating a museum without walls.

The site is used as a popular daily walkway, many people meet, come and go, and enjoy various activities. The masterplan adds pathways which respect the exclusion zone, but connect people to the historic fountain and shrine, small discoveries along a slow curved pathway. With added trees and vegetation the site will become a green park, the pavilion, open and lite, will contrast with the green plants, a white pavilion floating in the landscape.

The pavilion acts as a gateway to the excursion trail and N Seoul tower. A new public plaza is added to the carpark, a clear meeting place to begin the journey along the excursion trail. The museum entrance opens from this plaza, and compliments and protects the historic wall. A pavilion open to landscape, without large glass façade, doors or walls, highlighting, not blocking the powerful public passage.

The long curved pavilion will allow a journey through time, each structural gateway highlighting a historical layer. Supporting this, a digital story will be told on the ceiling of the museum, a colourful and exciting description of history. Visitors will move through the open pavilion, surrounded in landscape, light and smells, gaining information from arched roof above, similar to the Sistine chapel in Rome.

The construction process will be simple, fast and efficient, with minimal impact on site. The building is made from repetitive modules, prefabricated in a factory and ‘clipped together’ quickly. Systems such as the steel portal frames, precast footings and tensile membrane have been incorporated. Machinery, will be excluded from sensitive areas, and on-site for a short period.

Interaction with the artefacts will be a safe and pleasant experience, with opportunities to see a long distance view of the entire wall (see interior image), as well as inspect from a closer distance. Supporting these physical experiences, a digital story will be told on the ceiling of the museum, a bright, colourful and interactive description of history.

Preservation of the sites historical artefacts is of the upmost importance. The entirety of the freestanding temporary pavilion sits above ground, with large ‘pad’ feet that provide support without digging into the ground. A glass balustrade is proposed around the full perimeter of the historic wall, ensuring security. No earthworks are proposed, with existing topography to remain in its current state.

The design sits on the hill with harmony, a lightweight structure, open to the landscape, floating lightly on the hillside. The translucent membrane roof protects the city wall from rain and snow, but doesn’t dominate, soft & light it complements the solidity of the wall.The one story structure protects the Namsan skyline, a low and long building curves with the topography and will not be obtrusive to the city view.

AWARDS & PRESS

Bustler Architecture Platform: Link